Dnia 8 czerwca uczniowie klasy IIGA i IIGB wraz z wychowawcami udali się na rajd rowerowy. Wspomagani przez dwoje rodziców ruszyliśmy mało uczęszczanymi trasami do Dworu w Koszutach, w którym znajduje się Muzeum Ziemi Średzkiej. Trasa mijała szybko, choć tempo podróży było raczej „konwersacyjne”. Na miejscu czekała na nas pani przewodnik, która przeprowadziła zaplanowaną lekcję dotyczącą tradycji polskiego stołu. Zajęcia przedstawiały, jak przetwarzano żywność, ukazywały obyczaje i kulturę stołu, która zawsze była świadectwem poziomu życia i statusu społecznego. „Zajrzeliśmy” do spiżarni domowej, dowiedzieliśmy się, dlaczego cukiernicę zamykano na klucz, po co na dzbanek nakładano piękną haftowaną czapę i dlaczego ważnym wyposażeniem kuchni była patelnia do palenia kawy oraz do czego służyła kulawka czy samowar. Odbyły się również zajęcia savoir-vivre dotyczące etykiety dworskiej.
Po zakończonych zajęciach o takiej tematyce nie trzeba było nikogo namawiać na kiełbaskę z grilla przygotowywaną przez wychowawców na terenie pięknego parku dworskiego.
Powrót tą samą osiemnastokilometrową trasą minął sprawnie i bogatsi w nową wiedzę bezpiecznie dotarliśmy do szkoły.
Roman Sobczyński, Krzysztof Porębiak